Vali efektne kostüüm ja hakka juba praegu peegli ees harjutama.

Puhkused hakkavad selleks suveks otsa saama ja ees terendab suur mägede ja orgudega tööpõld. Mõte tööle minekust võib mingil hetkel raskeks osutuda.

Ega muud kui mõelda positiivselt. Mida teha sel aastal paremini, huvitavamalt, põnevamalt, vabamalt, et ikka endal ja lastel mõnus oleks ja hing rahule jääks.

Kuidas üks või teine idee sel aastat tööle panna või vana asi uude kangasse mässida.

Mina olen aastaid pidanud just väikest nn. töö päevikut ja vahetevahel on sealt hea just välja noppida asju, mis töötasid suurepäraselt, mis vajavad rohkem aega või mida võiks just nüüd katsetada. Vaatan üle oma eelmise aasta eesmärgid ja paljud tehtud asjad toovad naeratuse näole

SAIN HÄSTI HAKKAMA! APLAUS JA KUMMARDUS ENDALE!

Sellega seoses tuleb mulle ikka meelde kuidas õpetajad sarnanevad näitlejatega.

Aga mis vahe on näitlejal ja õpetajal?

Näitlejale antakse tekst kätte, ole hea, õpi see pähe, teeme proovi ja lava ootab. Õpetaja peab teksti ise välja mõtlema, kirjutama ja selle ettekandma. Õpetaja on peanäitejuht, lavastaja, näitleja, helitehnik, valgustaja, dekoraator, kunstiline juht, kostüümi meister, lavatööline, etteütleja ja kriitik ka. Õnneks saame näidendi, teema ja žanri ise valida ja läbikukkumise korral ruttu uue tüki kirjutada, nii et muusika sobiks, valgus varakult ei kustuks ja rollide jaotus oleks paigas. Aplausi küll etenduse lõpus vaatajate käest alati ei tule, aga etendus lõpeb kenasti kellahelina saatel või haigutavaid lapsi nähes. Kindlasti ei tohiks meelt heita või vihastada kui pealtvaatajad kõigest aru ei saa ja peate mõningaid osasid veelkord ettekandma ning veel ja veel ja veel esitama. Pea meeles, et lisalood on kõigile alati meeldinud.

Kui nüüd selle näidendi kirjutamisega algust teed, siis ära draamat või komöödiat kohe vali ehk sobib õpetliku sisuga tragikomöödia. Tea, et sul on võimalik ise oma näidend kirjutada ja lavale tuua. Kui tiivad kannavad võid valmis mõelda armastust täis põnevusfilmi või lihtsa multika.

Sa oled ise suurepärane peaosatäitja, kellele tekst on kirjutatud. Sa võid alati keset etendust teksti muuta või lava pealt naeratusega alla astuda ja publiku sekka istuda. Sul on võimalik vahete vahel muuta etenduse kohta ja aega. Sa võid alati teksti paberi pealt või arvutist lugeda ning oh mis tore, süüdistada kehvas lavastuses vaid ennast. Sa suudad kõike…

Sellega soovin sulle edu iseenda näidendi lavastamisel selleks õppeaastaks, vali efektne kostüüm ja hakka juba praegu peegli ees harjutama.

 

Tervitades Ülle London