Usutav ja usaldustvääriv, usaldusväärne, usalduslik… kui palju sõnade mänge, kui palju tähendusi.

Tihti on lubaduse andmine seotud just teiste inimestega. Selliselt antud lubadust on kergem täita ja pidada, see omakorda on seotud usaldusväärsusega. Ehk siis, lubaduse täitmine annab sulle usalduse – usaldusväärsuse. Kui küsitakse kas sa oled usaldusväärne siis mõtled, et jaa loomulikult. Ma jõuan õigeks ajaks tööle, koostan tegevuskava, ostan poest piima, tulen kontserdile jne. kui olen lubanud. Kõik on täiesti kindel!

Oled sa mõelnud, et lubaduse andmine iseendale kasvatab sinu enda usaldusväärsust just ainult sinu enda silmis. See tähendab, kas sa saad olla iseenda peale kindel! Kas endale antud lubadus trenni minna on ikka endale antud või on see siiski seotud sellega, et maksid kuuks ajaks omale trenni pääsme ja tähtis on raha mitte nn. tuulde lasta. Kas lubadus koeraga hommikuti jalutama minna on ikka lubadus endale või on see seotud siiski koera heaolu ja kohustusega koera suhtes.

Kui annad lubaduse olla hea inimene, siis vist laiemat mõistet maapeal polegi. Kui ema ütleb lapsele, et ole siis hea laps, olen ka mõnikord vanemalt küsinud, mis on tema jaoks hea olemine. Vastus on, et käituks hästi ja mina mõtlen, et käpuli kõndimine on mingis kontekstis ka hästi käitumine.

Kord oli rühmas üks isa, kes polnud nõus tulema koosolekule ja väitis, et see ikka teil kohustuse korras ja mis te seal ikka arutate jne. Olin natuke solvunud ning seletasin edasi kuidas mõningad asjad vajavad vanemate nõusolekut ja heakskiitu. Siis vaatas see lapsevanem mulle silma ja ütles, et mina tõin oma lapse siia lasteaeda, teie rühma, kui ma teid ja teie tegemisi ei usaldaks oleks minu laps ammu kuskil mujal. Keeras selja ja läks ära. Ma kerkisin meetri võrra maast kõrgemale, selg läks ikka väga sirgu. Mul ei olnud selle 4 aasta jooksul mitte kordagi selle lapsevanemaga ühtegi lahkheli, ta aktsepteeris meie otsuseid, ei vaidlustanud neid ja mina koos oma paarilisega tundsin ennast tõeliselt hästi ja kõige tähtsam usaldustväärsena!

Ka praegusel hetkel olen kimpus just sellega, et ei suuda selgitada vanematele, et uskuge ja usaldage, sest me hoolime teie lastest ja kõik mida me päeva jooksul teie laste jaoks teeme on turvaline, hariv, tore, arendav jne. Ainult usaldage meid!

Usk, usutav ja usaldustvääriv, usaldusväärne, usalduslik… kui palju sõnade mänge, kui palju tähendusi.

Kui ma tahan, et teised minusse usaldusväärselt suhtuksid, pean ennekõige usaldama iseennast. Seega eneseusaldus on üle kõige!

Hakkan mõtlema milline on tõeline endale antud lubadus (mida ei ole võimalik pooleli jätta või mitte teha), et olla usaldustvääriv partner iseendale, et olla usaldusväärne teistele.

Head mõtlemist sullegi!

Tervitades Ülle!