Paljud neist on kogenenud pedagoogid, kuid on ka agaraid lapsevanemaid…

  1. septembril sel aastal alustas kuuendat õppeaastat väljaspool Eestit elavate eestikeelsete laste Üleilmakool, kus õpib 185 õpilast 27 riigist. Põhikooliealistel õpilastel on e-kursustel võimalik õppida eesti keelt ja kirjandust, Eesti ajalugu, Eesti geograafiat ja matemaatikat kokku 20 erineval kursusel.

Õpilased elavad Soomes, Rootsis, Norras, Saksamaal, Šveitsis, Belgias, Luksemburgis, Prantsusmaal, Rumeenias, Kreekas, Austrias, Suurbritannias, Hispaanias, Hollandis, Itaalias, Gruusias, Serbias, Venemaal, Lätis, Valgevenes, Ukrainas, Aserbaidžaanis, Türgis, Liibanonis, Ameerika Ühendriikides, Austraalias ja Filipiinidel.

Üheksa aastat tagasi said Emakeelepäeval kokku väliseesti õpetajad. Kokku on saadud Saksamaal, Hollandis, Luksemburgis, Londonis, Belgias ja Rootsis. Eesti Vabariigi juubeliaastal saadi kokku Eestis, Tartus. Järgmine aasta ootab õpetajaid Soome.

Õpetajaid tuleb kokku üle 60 ja 15 riigist. , kes on loonud lasteringe ja mängukoole, et aidata välismaal elades oma laste eesti keelt säilitada.

Nendel toredatel kokkusaamistel vahetavad erinevate riikide kolleegid kogemusi, külastavad eesti keele tunde ja täiendavad oma teadmisi.

Väliseesti õpetajatele korraldatakse Eestis ka suvekoole. Vastu on neid võetud Värskas, Viljandis, Tartus, Viinistul ja mujal ilusates ja huvitavates Eesti paikades. Koolitusi on olnud seinas seina, nii uuemast lastekirjandusest, laste psühholoogiast kui ka lavakõnest ja lõpetades rahvalaulude-tantsudega.

Teadmiseks veel, et Eesti riigi poolt lähetatud õpetajad töötavad Luksemburgis, Brüsselis, Riias, Petseris ja Ülem-Suetukis.

Kõiki neid kohtumisi ja eesti keelset õpet välismaal toetatakse Haridus- ja Teadusministeeriumi rahvuskaaslaste programmi raames ning haridustegevusi aitab ellu viia Eesti Instituut.

Eessõna sai pikk, aga head asja peabki rohkem reklaamima ja minu eesmärk on teile tutvustada neid suurepäraseid, entusiastlikke õpetajaid, kes töötavad välismaal. Kuidas on korraldatud emakeele õpe ning miks üks või teine on õpetajaks üldse hakanud.

Head lugemist järgmises postituses!

Tervitades Ülle!