Muidugi, mina tean, sina tead, nemad ka teavad…

Tere, otsustasin vastata sulle oma blogi kaudu. Aitäh, et kirjutasid, tähendab oled lugenud!

Andsid mulle mõista, et neid tõdesid, mida ma kirjutasin teavad kõik! Muidugi, mina tean, sina tead, nemad ka teavad, kõik teame, aga kas kasutame! Kui palutakse tuntud laulu laulda ütlevad kõik et oskavad. Laulavad kaks esimest rida ja refrääni ka natuke, aga mitte rohkem!

Võta näiteks üks minu nõuanne : Kuula ja jälgi rohkem kui räägid!

Tegelikult vihjab see sellele, et räägi vähem. Lõpeta lobisemine, räägi asjast ja ära sekku teiste vestlusse lausetega: Mul juhtus ka, mina tundsin ka, mul oli ka…

Katseta kohe järgmisel päeval võimalikult vähe rääkida. Võimalusel vasta naeratuse ja lühikese repliigiga nagu: ja, jah, eks ta ole, muidugi, tõepoolest jne. Kodused saavad kiiremini aru, et midagi on teoksil, aga tööl!

Olen ise järele proovinud ja oi kui raske oli mul algul suud kinni hoida, ikka tahtsin oma lugu jutustama hakata. Surusin korralikult lõuad kinni, et isegi seda AGA MINUL… välja ei lupsaks. Asi tasub ennast ära. Ma hakkasin kuulama ja kuulsin mida teised räägivad, sest minu aju ei pidanud enam võitlust, et mida ütelda ja kuidas sekkuda. Jutu lõpud ei läinud kaduma ja uskuge või mitte teiste lood jäid paremini meelde!

Usu mind see tasub katsetamist! Anna teada kuidas sul läks.

Avaldasid arvamust, minu teise väite kohta (esimese kuu jooksul, isegi kauem, ära muuda midagi, isegi kui sind miski häirib), et muutma peab, muidu pole edasi minekut.

Ikka on võimalik ja vajalik muuta. Ainult pead mõtlema, on see muutus parem ja kellele parem. Mulle, lastele, teistele töötajatele, vanematele, juhtkonnale, kellele? Kas sul on võimalik pakkuda paremat varianti ja võimalust, kui vana ei meeldi. Asjalikult läbimõelda ja õigel ajal ning õiges kohas ettepanek teha. Kirjuta idee paberile ja loe see mitu korda üle, kas tundub loogiline ja mõistlik. Samas pead olema ka valmis tagasilöökideks, mitte solvuma ja leppima lausega: Meil on alati nii olnud!

Sind ei peagi täna need teemad kõnetama, võibolla alles järgmine kuu või aasta, aga siis sa tead kust vastuseid otsida.

Pealegi on kordamine kasulik ja jääb paremini meelde nagu laulu refräängi!

Tervitades Ülle!